Dyrk krydderurter fra frø

Det er stadig og altid en nydelse at dufte og smage på forskellige krydderurter. Du kender de mange men almindelige krydderurter som rosmarin, basilikum, oregano, timian, men der er også mange som er mindre brugt, som vi syntes der bør omtales og fortjener at blive mere kendt, eksempler er citronverbena, karryplanten, anisisop, sar, solbærsalvie, østersurt og mynter.

Foruden egentlige krydderurter er der masser af andre planter du finder i rundt omkring i Danmark, de kan sagtens give smag til din mad uden at det spises direkte, det er hvidløg, kapers og oliven, og der er masser af peberfrugter og f.eks. et hav af suppeurter som pastinak, selleri, persillerod, porre og gulerod løg mv.

Når du dyrker krydderurter som persille, basilikum, purløg og løvstikke skal du sørge for de altid har masser af vand og gødning, ellers bliver de for kraftige i smagen, til gengæld kan du høste dem over lang tid og i store mængder. Mange af de nævnte kan også tørres og fryses hvis du har fået dyrket for meget i løbet af sommeren.

 

Om du vælger friske og nyplukkede eller du er uden for sæson og vælger tørrede krydderurter, så vil det altid  giver smag og kan give et ekstra pift til de flest retter. Krydderurter kan bruges til mange ting og på mange måder, og man skal finde sine egne favoritter og vælge urter der passer til din engen og families smagsløg. Som du kan læse herunder dækker det over et stort udvalg af smagfulde planter, der bliver brugt blandt mange i dagligdagen.

Friske krydderurter kan dyrkes fra frø i i haven, på altanen eller i små potter i vindueskarmen, men du kan også købe planter i supermarkedet, men der er stor forskel på kvalitet. De små potter fra supermarkedet er nemme at få til at gro, hvis du planter dem ud.

Det er altid et hit som krydderi til din mad, krydderurter fra haven smager bedre og krydderurter kan bruges til alt madlavning. Nogle krydderurter er flerårige eksempelvis salvie, Anis, purløg, timian, citronmelisse, mynte, oregano, estragon, persille vil dog gå i stok og sætte frø andet år.

Det er især blade som bruges direkte i madlavningen, i bladet er aromaen og smagen mest frisk og intens.