Sådan forspirer du stauder

Stauder fra frø- Læs med, og få større chance for succes i din sommerhave

At dyrke fra frø er en billig vej til nye stauder, men også en vej, der byder på udfordringer.

Nogle enkelte stauder er lidt længere om at udvikle sig, og dem kan man give et forspring ved at forspire dem indendørs i løbet af foråret og plante dem ud i haven på friland eller i krukker senere.

forspire-staude

Er du nybegynder med hensyn til at dyrke stauder fra frø er det vigtigt du vælger Solide, robuste og nemme stauder de første år.

F.eks. vil mange hurtigtspirende stauder som ridderspore og studenternellike fungerer almindelig forspiring.

Som regel står der vejledning bag på de enkelte frøposer eller på frøfirmaernes hjemmeside, eller der du køber frø. Flere af frøfirmaerne har nogle rigtig gode hjemmesider med masser af information om de enkelte planter og med udførlig vejledning om, hvordan du kommer i gang.

For næste ingen penge kan du planlægge at plante din have med en masse stauder – og selv så dem! For kun 20-30 kroner kan du få en pose frø, som i de fleste tilfælde vil give mange stauder.

Det dur ikke at plante næringskrævende stauder på den golde sandjord. Husk at tjekke hvilken jord stauden trives bedst i. Iført handsker, jord og potter tager du dem plante for plante.jiffy-staude

Frø til forspiring i køleskabet

Frø til forspiring i drivhuset.

– du kan også plante dine krukker til med stauder.

Brug priklejord i bakker, eller Jiffy briketter, så frøene og læg et tyndt lag priklejord eller sand over. Fugt jorden, den må ikke være våd.

 

Bakkerne skal i drivhuset eller i køleskabet eller et andet sted og giv dem frost i en periode.

Når frøene har fået frost i nogle uger – tager man frøbakken ind og trækker en tynd plastwrap, og stiller deninde ved ca. 20 grader. Luk ikke posen tæt til, men sørg for lidt udluftning – ellers rådner frøene. Her

Når frøene er blevet for høje temperatursvingninger, begynder de så småt at spire. Tag posen af når det forekommer, og stil bakken lyst og lunt, ikke for varmt.

Når frøene er spiret, stilles bakken et køligere sted, så planterne ikke bliver ranglede. Klik